Heslá sú nevyhnutné na využívanie rôznych služieb, lokálnych aj online. Na prihlasovanie sa k počítaču v podnikovej sieti sa jedná zvyčajne o doménového používateľa s heslom. Ak ale firma využíva len cloudovú službu Azure Active Directory bez lokálneho serveru, tak používatelia sú uložení v cloude. V prípade, že používateľ svoje heslo zabudne, tak sa heslo resetuje cez portál Microsoft Azure. Robí to správca alebo používateľ s oprávnením resetovať heslo. Dá sa nastaviť aj možnosť zmeny hesla priamo samotným používateľom. Nižšie stručne popisujem ako v Azure AD resetovať heslo používateľa ak ho zabudne alebo mu chcete zamedziť prístup k prostriedkom v sieti.
Ako v Azure AD resetovať heslo používateľa
Ak chcete v Azure AD resetovať heslo používateľa, ktorý ho zabudol alebo máte iný dôvod jeho obmedzenia na prihlásenie k sieti tak postupujte nasledovne.
1. Prihláste sa na portál Microsoft Azure ako administrátor, ktorý môže resetovať heslo.
2. V ponuke služieb kliknite na Azure Active Directory a potom vyberte Users.
3. Označte používateľa, ktorému chcete meniť heslo a v hornej časti kliknite na Reset password.
4. Zobrazí sa informácia, že používateľ bude mať dočasné heslo, ktoré pri najbližšom prihlásení musí zmeniť. Kliknite na Reset password.
5. Dočasné heslo sa zobrazí, skopírujte ho a poskytnite používateľovi. Toto heslo nemá dobu platnosti a trvá dokým sa používateľ neprihlási a nezmení ho za nové.
Lepšie je však nastaviť možnosť zmeny hesla samotným používateľom, aby ste sa heslami zbytočne nezaťažovali. Prípadne to môžete delegovať na iného používateľa. Obidve nastavenia sa dajú spraviť cez Microsoft Azure portál. Pozrite sa do nastavenia Azure Active Directory >> Password reset kde sa nastavuje Self service password reset enabled. To môže byť vypnuté, zapnuté pre všetkých alebo zapnuté pre vybraných používateľov.
Podobný článok
Prvý pohľad na Azure Active Directory
.

